“Основні напрямки соціальної політики Вінницької міської територіальної громади на 2022-2026 роки”: департамент соцполітики відзвітував про хід виконання програми

Підтримували Захисників та Захисниць, а також їхні родини, надавали психологічну, матеріальну та гуманітарну допомогу переселенцям та вразливим категоріям населення й не тільки. Попри повномасштабне вторгнення росії на територію України департамент соціальної політики продовжує реалізовувати Комплексну програму “Основні напрямки соціальної політики Вінницької міської територіальної громади на 2022-2026 роки”. Втім, через збройну агресію, до Програми внесли і деякі корективи.

Про це під час засідання виконавчого комітету міської ради відзвітувала директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

“Реалізовуючи Комплексну програму у 2022 році, виконавчі органи міської ради спрямовували свою діяльність на забезпечення належного рівня і якості життя соціально вразливих категорій вінничан, сприяння їх гармонійному розвитку та соціальну підтримку тих, хто опинився у скруті, у зв’язку з військовою агресією російської федерації та повномасштабною війною з її боку”, – говорить Валентина Войткова.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив на важливості поглиблення співпраці з громадським сектором територіальної громади, а також подякував колективу департаменту та його директорці за роботу.

“Фахівці департаменту соціальної політики з великою душею та серцем відносяться до роботи з людьми, які потребують допомоги. Це надзвичайно важливо, коли є людське ставлення, а не формалізм. Ми всі вінничани, і тільки в нашій згуртованості, толерантності і повазі один до одного ми можемо говорити, що є дійсно сильною територіальною громадою”, – зауважив Сергій Моргунов.

Директорка департаменту соціальної політики міської ради розповіла про основні напрямками Програми.

Надання муніципальних пільг, допомог та компенсацій жителям Вінницької міської територіальної громади

Станом на 1.01.2023 року на обліку в департаменті соціальної політики міської ради перебувало 21 615 родин (45 782 осіб, з яких – 11 949 діти), які вимушено переселились з тимчасово окупованої територій чи зони бойових дій.

У перші дні війни департамент розробив алгоритм дій для внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися на територію Вінницької міської громади.

16 березня 2022 року при департаменті створили міський центр надання благодійної допомоги переселенцям.
Станом на 1.01.2023 року Центром забезпечено благодійною допомогою, а саме продуктами харчування, 23 088 родин (40 169 осіб).

Крім того, Центром речей, який відкрито у місті спільно з ГО “Полум’я надії”, протягом 2022 року більше 58 тис. внутрішньо переміщених осіб за потребою забезпечено одягом, взуттям, постільною білизною, ковдрами, подушками.

У 2022 році матеріальну грошову допомогу отримали 1 970 жителів ВМТГ. Середній розмір такої допомоги склав 2 922 грн.

У минулому році 163 членів сімей загиблих учасників АТО/ООС отримали щомісячну матеріальну грошову допомогу на загальну суму 1 млн 122 тис. грн.

З жовтня 2022 року сім’ям загиблих учасників бойових дій в Афганістані, загиблих Захисників і Захисниць України та осіб, яким посмертно присвоєно звання Героїв України надається грошова допомогу на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальний період. Така допомога у 2022 році була призначена 113 домогосподарствам на загальну суму 272 тис. грн.

Одноразову матеріальну грошову допомогу для родин цивільних осіб, які є членами ВМТГ, що загинули чи отримали поранення, травмування внаслідок ракетних ударів отримали 70 осіб.

“Повномасштабне військове вторгнення російської федерації на територію України змінило назавжди життя українців. Тому, крім соціальної підтримки жителів ВМТГ, виконавчі органи Вінницької міської ради в умовах воєнного стану надавали допомогу громадянам, які вимушено переселились з тимчасово окупованої територій чи зони бойових дій, в тому числі екстренно з метою забезпечення оперативного вирішення їх проблем соціального характеру”, – зауважує директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Підтримка діяльності громадських організацій, яка має соціальне спрямування

На підтримку діяльності громадських організацій, які мають соціальне спрямування у 2022р. спрямовано 6,1 млн. грн.

Департамент соціальної політики міської ради підтримав, зокрема, створення у Вінниці Консультаційного центру Центрального регіону Координаційного штабу поводження з військовополоненими. З бюджету у минулому році на це було спрямовано понад 573 тис. грн.

Створення правових, соціальних і економічних умов для зміцнення інституту сім’ї, в тому числі соціальної підтримки багатодітних сімей Вінницької міської територіальної громади

У зв’язку з обмеженням чинним законодавством проведення платежів органами Державного казначейства в умовах воєнного стану, видатки за вказаним напрямом у 2022 році не проводилися.

Разом з тим, для дітей з багатодітних родин громади проводились заходи до соціально-значущих дат, зокрема, до Дня захисту дітей, Дня української хустки, Дня Святого Миколая та ін.

“У цих заходах взяло участь близько 120 дітей. Для заохочення діток та надання їм подарунків, до співпраці долучались благодійні фонди та волонтери. Також департамент продовжує видавати посвідчення для батьків та дітей з багатодітних сімей. За попередній рік видали 974 посвідчення”, – розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Надання соціальних послуг жителям Вінницької міської територіальної громади

Вінницький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) через свої підрозділи забезпечує якісне надання соціальних послуг непрацездатним громадянам відповідно до ступеню втрати здатності до самообслуговування. У 2022 році Центр надав 299 328 соціальних послуг для 5 650 осіб (із них 1710 одиноких громадян).

Вінницький міський центр соціальних служб у 2022 році надав соціальні послуги 13 293 особам.

Вдалося зробити ремонт та провести технічне оснащення двох кризових квартир, укомплектувати меблями та технікою Денний центр.

Основні завдання на 2023 рік:

  1. Забезпечення якісного та своєчасного прийому громадян у Прозорих офісах соціального спрямування та на віддалених робочих місцях.
  2. Продовження вивчення потреб громади та впровадження нових соціальних послуг.
  3. Своєчасне призначення та виплата державних та муніципальних допомог, компенсацій.
  4. Надання соціальної та психологічної допомоги сім”ям Захисників та Захисниць, членам їх сімей. Вивчення їх потреб.
  5. Надання системного соціального супроводу членам сімей загиблих, померлих, зниклих безвісти, полонених військових Захисників та Захисниць.
  6. Співпраця з ГО, міським освітньо-аналітичним центром «Ветеранський простір», Благодійними фондами, волонтерами, центрами підтримки ВПО, бізнес структурами та іншими соціальними партнерами.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin