“Не толоками єдиними”. Для чого у Вінниці перевіряють стан малих річок?

Днями у Вінницькій МТГ перевіряли стан річки Тяжилівки, яка протікає через промислові зони міста та територію приватної забудови. У спеціально створену комісію входять екологи та працівники “Муніципальної варти”.

“Екологи брали проби з різних місць водойми за течією. Спеціалісти перевіряли вміст розчиненого кисню і температуру води, які мають суттєвий вплив на живі організми, що мешкають у водоймі. А інспектори тим часом перевіряли прибережні зони на предмет захаращеності, засміченості русел. На жаль, виявили автомобільні шини, картонні коробки, пластикові пляшки тощо”, – розповідає начальник КП “Муніципальна варта” ВМР Віталій Чигур.

Він також додав, що з початку цього року інспектори вже обстежили понад 80 водних об”єктів. На місцях виявляли недобросовісне ставлення до природи – господарі домоволодінь зливали нечистоти та інші відходи у малі струмки або ж неправильно облаштовувати вигрібні ями.

“На таких правопорушників було складено понад 50 протоколів про адміністративне правопорушення та направлені на розгляд адміністративній комісії. Штраф за забруднення довкілля сягає від 340 до 1360 грн”, – зазначає Віталій Чигур.

Нагадаємо, раніше на річці Тяжилівка провели толоку комунальники, працівники “Муніципальної варти”, фахівці Інститут розвитку міст та вінничани. Під час прибирання малої річки вони зібрали понад 20 мішків зі сміттям – недопалки, будівельне сміття, скло, пластикові пакети та автомобільні шини.

В пріоритеті – повернення малих річок міста до життя. Наразі фахівці проєкту “Малі річки Вінниці” опрацьовують питання їх очистки та подальшого використання. Головною метою проєкту є дослідження водних об”єктів та інтеграція їх у міський простір.

“Важливо, аби всі громадяни усвідомлювали, що одного прибирання територій недостатньо, а дбати про збереження довкілля – наша спільна справа, якщо ми прагнемо жити у чистому та комфортному місті. Віримо, що ставлення до малих річок Вінниці зміниться і працюємо задля того, аби їх сприймали важливими частинами екосистеми міста”, – додають представники проєкту “Малі річки Вінниці”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin