У Вінниці функціонують вже 111 камер зі штучним інтелектом

Розшукати винуватця крадіжки чи аварії на дорозі, знайти людину, яка загубилася в місті, правоохоронцям часто вдається по гарячих слідах. Зокрема, понад 40% злочинів вдається розкрити завдяки камерам відеоспостереження, яких у Вінниці налічується понад 1000.

Про це повідомляє ВМР.

Камери відстежують поточну ситуацію на в’їзді та виїзді з міста, на перехрестях з потужним трафіком, у скверах, парках, біля навчальних закладів, на зупинках громадського транспорту тощо.

За порядком у Вінниці цілодобово слідкують працівники “Ситуаційного центру” ще з 2018 року. Серед фахівців – працівники “Муніципальної варти”, поліції та ДСНС.

Як розповів начальник КП “Муніципальна варта” Віталій Чигур, у Вінницькій МТГ встановлені камери відеоспостереження з різним функціоналом. Окрім звичайних оглядових і тих, що розпізнають номерні знаки авто, є ще камери з програмним забезпеченням, куди “зашита” аналітика. Такі камери відслідковують швидкість, з якою рухається транспортний засіб – простими словами, такі засоби необхідні, щоб регулювати дотримання дозволеної швидкості на дорогах міста. Є також панорамні камери, які обертаються навколо своєї осі, а ще роботизовані – ними можна керувати дистанційно.

“Оглядові камери спостерігають за певною площею території, вони не рухаються і не мають додаткових функцій. Втім, відтворюють події, які відбувалися протягом 30 діб, тобто, ми можемо дивитися онлайн або “перемотати” і побачити, що там відбувалося тиждень тому, — зауважив Віталій Чигур. — Є ще камери, які фіксують цифрові дані – вони відстежують всі номерні знаки в потоці руху, а також визначають тип, марку, колір транспортного засобу. Є ще роботизовані камери. Вони мають у своїй конструкції пристосування, яке дозволяє розвертатися на 360 градусів. Такий засіб може повертати об’єктив навколо своєї осі, а ми можемо в значній кількості збільшити зображення і побачити детально, що відбувалося на тій чи іншій ділянці”.

В міру того, як продовжує зростати попит на новітні тенденції, у логістичному ланцюжку Вінниці почали з’являтися й камери зі штучним інтелектом. Наразі їх 111 – вони забезпечують додатковий моніторинг безпеки на вулицях та дорогах міста. Особливістю їх є те, що користувач повинен лише управляти процесом збору даних – фіксувати параметри, контури, номерні знаки тощо.

“За підтримки міського голови Сергія Моргунова нам вдається розширювати мережу і ефективно її експлуатувати. Надалі плануємо розширити мережу відеонагляду й на приєднані території. Поки найкраща ситуація у Вінницьких хуторах – там вже встановили 16 камер. Розміщені вони поблизу території навчальних закладів, кінцевих зупинок муніципального транспорту, на дитячих майданчиках тощо”, – додав Віталій Чигур.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin