Нерівні умови: чому уряд дозволяє роботу одним та забороняє роботу іншим?

З 11 травня в Україні уряд частково послабив карантин. Дозволив роботу для магазинів в торгових центрах, салонів краси, стоматологій, роботу літніх майданчиків, кафе і ресторанів, розташованих під відкритим небом. 

Однак, в Україні досі залишається під забороною робота непродовольчих ринків . Всього за час карантину понад 210 тисяч підприємців, які раніше займалися роздрібною торгівлею на ринках, стали безробітними. За даними  Opendatabot це більше 76% від усієї кількості ФОПів, які залишилися без роботи. 

У містах продовжуються масові протести, де обурені підприємці виходять на площі з вимовою дозволити працювати малому бізнесу. Натомість міська влада без рішення кабміну нічого не може зробити. Саме уряд вводить правила під час карантину і визначає: що працюватиме, а що ні.

Водночас великий бізнес та корпорації продовжують працювати під час карантину та збільшили прибуток завдяки встановленні  монополії на товари. Тож чи справедливо дозволяти роботу для великого бізнесу, обмежуючи роботу для звичайних підприємців?

Можеш працювати, якщо ти “Епіцентр”

Дрібні підприємці зіткнулися з низкою проблем. Зрив закупок і поставок, зменшення обсягів продажів, нестача коштів для оплати оренди та зарплати персоналу, нерівне положення з великими корпораціями, які попри заборони продовжують працювати – це лише деякі з проблем.

Більшість підприємств малого бізнесу, а це близько 4 млн робочих місць, втратили до 75% доходів.

Наслідки блокування економічного життя відчули на собі мільйони українців. Через обмеження роботу втратили близько 1,3 млн осіб, включаючи 277 тис ФОП.

Бізнеси, які продовжують працювати, звільняють співробітників та скорочують зарплати: лише половина підприємців не планує скорочувати штат і лише чверть упевнена, що не буде зменшувати оплату праці співробітникам.

Щоб зрозуміти, чи робиться все можливе для підтримки малого бізнесу, можна порівняти позицію держави щодо роботи дрібних підприємців та великих корпорацій в умовах карантину.

З початку карантину Кабмін дозволив працювати торговій мережі “Епіцентр”. Офіційна причина для такого винятку – магазини продають захисні маски та антисептики. А ще – будівельні матеріали, побутову техніку, меблі.

Уряд “дозрів” відкрити ринки лише після масових протестів. Цікаво, що санітарні вимоги та відповідальність за їх порушення на ринках значно жорстокіші, ніж в супермаркетах.

Відразу стають очевидними відмінність в підході до санітарних вимог та вибіркове ставлення до порушень.

Дозволити може лише уряд, а не місто

Відповідно до роз’яснення Міністерства Юстиції щодо правового регулювання відносин у сфері захисту населення від інфекційних хвороб. Карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України за поданням головного державного санітарного лікаря України.

Також Кабмін затверджує необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи. А на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування покладається організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів. 

Іншими словами, уряд дає наказ — регіони виконують. Однак кабмін замість того, щоб забезпечити захист від коронавірусної інфекції та підтримати бізнес лобіює інтереси великого бізнесу, який зацікавлений у збільшенні доходів за рахунок знищення конкуренції. І навіть коли місцева влада йде усупереч із “незаконними”  постановами Кабміну та пом’якшує карантин, силовики відкривають кримінальні справи проти мерів міст. Як от у  Черкасах, де суд призупиняє рішення про послаблення у місті карантину.  

Якщо в країні працюють магазини з продажу насіння, а “Макдональдс” продає каву через “віконце”, то з дотриманням санітарних норм так само могли б працювати кіоски та непродовольчі магазини.

Заклади громадського харчування могли б приймати відвідувачів з дотриманням вимоги “одна людина на 10 кв м”, які застосовується до ринків та деяких супермаркетів.

Усе залежить від волі Кабінету Міністрів. І ми всі надіємося, що рішення закривати ринки було продиктовано не бажанням налякати українців. як із парками та обприскуванням доріг. А  бажанням піклуватися про здоров’я українців. Було б неймовірно прикро дізнатися ,що майже 2 мільйони підприємців залишилися без роботи через невдалий розіграш головного санітарного лікаря.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin