Саджати за зараження та штраф за вихід з дому: що йдеться у новому законі проти коронавірусу?

Верховна Рада України прийняла законопроект № 3219 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Рішення підтримали 344 нардепа.

Вінничани, які порушили правила карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм: накладатимуть штраф від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Посадовим особам передбачається в розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів.

Кримінальний кодекс передбачає покарання за ті ж дії, що спричинили або завідомо могли спричинити поширення захворювань – передбачає штраф від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або про обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на термін до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Законопроект передбачає здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг для можливості оперативно реагувати на ситуацію. Також закон передбачає можливість стовідсоткової передоплати за товари, роботи і послуги, які закуповують для запобігання та боротьби з Covid-19.

Також документ звільняє від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів та виробів медпризначення, які закуповують для запобігання та боротьби з короновірусною інфекцією.

Тепер Кабмін повинен контролювати ціни на лікарські препарати, товари медичного призначення та соціально значущих товарів.

Населенню має бути дозволено працювати дистанційно в умовах карантину.

Законом заборонено скасовувати дію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб протягом 30 днів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin