13 жовтня о 15 00 год. на території історико-культурного заповідника «Буша» (с. Буша Ямпільського району) відбудеться презентація мистецького проєкту «Шляхами тканої Буші», який став одним із переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів «Малі міста – великі враження», започаткованого Міністерством культури України. За умовами конкурсу проєкт отримав фінансування з державного бюджету у сумі 900 тис. грн. та співфінансування з обласного бюджету в розмірі 400 тис. грн. Це перший і поки що єдиний проєкт в Україні, який передбачає відтворення повного процесу виготовлення ткацького виробу.

Першим етапом реалізації проєкту передбачено створення інтерактивного Музею ткацтва. Другим етапом є організація та проведення навчання з різних технік ткацтва для місцевих жителів. У навчанні братимуть участь провідні майстри з різних регіонів України. Навчання триватиме з 5 до 11 жовтня 2019 року. За умовами проєкту, все устаткування залишиться в інтерактивному Музеї ткацтва, на якому будуть проводитися майстер-класи для школярів, осіб з інвалідністю, туристів та всіх бажаючих навчитися ткацькому ремеслу. По його завершені 12 жовтня 2019 року відбудеться «круглий стіл» з питань подальшого розвитку і популяризації ткацтва в Україні та на Вінниччині зокрема. Наукові напрацювання щодо виникнення, збереження та розвитку ткацтва є важливим підтвердженням наявності елементів нематеріальної культурної спадщини Буші, навколишніх сіл Ямпільського району та як наслідок, будуть внесені до Обласного та Національного переліків нематеріальної культурної спадщини.

А 13 жовтня 2019 року буде завершальний етап мистецького проєкту, в рамках якого відбудуться: відкриття пам’ятного знаку «Без кореня – нескорені», відкриття інтерактивного Музею ткацтва, виставки килимів майстрів народного мистецтва, виступи Національного академічного оркестру народних інструментів України, кінного театру та інших творчих колективів.

Для гостей свята передбачена чартерна програма – автобуси маршрутом «Вінниця – Буша – Вінниця». Від’їзд від Центрального автовокзалу м.Вінниці – 11 30 . Прибуття в Бушу – 14 30 . Виїзд з Буші – 19 00 . Прибуття на Залізничний вокзал м.Вінниці – 22 00 . Для учасників чартерних рейсів гарантовано: комфортабельне місце в автобусі, місце для перегляду концерту, безкоштовні екскурсії, козацький куліш та 30% знижка на проїзний квиток. Вартість чартерної програми – 300 грн. Квитки на сайті: http://haa.su/RZz/ Телефон: (0432) 69-00-25.