Три події світу. Вояж зі шлейфом, Лавров без сантиментів та Лукашенко на стежці дружби

Візит Зеленського на сесію Генасамблеї ООН дозволив йому не лише познайомитися з Трампом, але і спричинив низку інших наслідків

Сергій Лавров відверто натякнув на перетворення ОРДЛО на Придністров’я. Олександр Лукашенко простягнув брифінг дружби українським журналістам.

Український президент зустрівся з американським колегою у вкрай несприятливих для цього обставинах, коли США охопив потужний політичний скандал, пов’язаний з телефонною розмовою Зеленського та Трампа у липні поточного року. Можна, звісно, говорити, що демократи намагаються взяти реванш за ситуацію навколо Білла Клінтона 20 років тому, проте Україні від цього не легше. Годинна зустріч з Трампом на полях ГА ООН – це, мабуть, все, на що може розраховувати Зеленський протягом ближчого часу.

Рикошетом скандал ударив по спеціальному представнику Державного департаменту США по Україні Курту Волкеру, і той подав у відставку. Питання навіть не в тому, що вже цього тижня Волкер свідчитиме перед Конгресом, тобто у місці де вміють ставити питання, а брехня має важкі наслідки. Проблема полягає у відході від активної дипломатичної діяльності фахівця, який протягом двох останніх років понад 10 разів побував в Україні, причому не лише у столичних владних кабінетах. Кому Волкер передаватиме свої знання та напрацювання, чи збережеться взагалі посада спецпредставника по Україні – питання, які стоять руба.

Повертаючись до перебування Зеленського у Нью-Йорку, варто відзначити кілька моментів. Його перший виступ з трибуни Генеральної Асамблеї ООН складно віднести до президентського активу. Так, він назвав Росію агресором, згадав про долю Василя Сліпака, який загинув, захищаючи Батьківщину, проте не запропонував навіть натяку на «план Зеленського». Взагалі у Нью-Йорку (можливо, через брак досвіду) українська делегація грала другим номером, що у нинішніх умовах може мати складні геополітичні наслідки.

Відзначу, що Сергій Лавров, з яким Зеленський познайомився за океаном, в інтерв’ю «Комерсанту» доволі детально виклав власне бачення «формули Штайнмаєра» та необхідності «поваги до особливого статусу ОРДЛО» і навіть публічно дав зрозуміти, що запропонований алгоритм врегулювання повинен перетворити Донбас на Придністров’я. У Молдові, до речі, не говорять про федералізацію, проте перспективи для європейської інтеграції країни не виглядають райдужними.

Не менш цікаво, що Олександр Лукашенко вирішив провести зустріч з українськими журналістами, під час якої висловив низку одкровень. Якщо вірити ветерану східноєвропейської політичної сцени, то Росія Крим не поверне, з боку Білорусі військової загрози немає і бути не може, а продавати землю Україні не варто. Президент Білорусі, очевидно, по праву старшого колеги, обіцяє бути чесним з Володимиром Зеленським під час майбутньої зустрічі в рамках Форуму регіонів. За що, звісно, можна подякувати.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin